четвъртък, 12 август 2010 г.
Mascarpeacheesy Pie
Напоследък не бях утолявала страстта си за сладки изкушения, но ето че пак запретнах ръкави и започнах да бъркам и да меся. От доста време искам да си направя пай - традиционния американски пай с основа от тесто и сладък плодов пълнеж... мммм. Тъй като сега е сезонът на прасковите - сочни и сладки, реших да направя пай с праскови. Но това не бе достатъчно. Исках да бъде лек и кремообразен - с крем сирене или заквасена сметана. След като се разтърсих из многобройните кулинарни блогове, открих точно каквото ми трябваше: пай с праскови и сирене Маскарпоне - идеалната консистенция за един летен пай.
Маскарпоне, което доста наподобява заквасена сметана, всъщност е вид сирене и е основна съставка на добре известната торта Тирамису. В случая обаче то е съчетано с подсладено кондензирано мляко, за да образува лек и приятен крем, който пък перфектно се допълва от свежестта на прасковите. Истинска лятна идилия! И знаете ли кое е най-прекрасното! За разлика от повечето сладкарски рецепти, тази не включва и грам захар. Не е за вярване!
Идеята за тази рецепта взаимствах от блога Daydreamer Desserts
. Авторката на блога е намерила рецептата на стар етикет от подсладено кондензирано мляко Nestle и я е нарекла Mascarpeacheesy pie - доста оригинало име, което описва основните съставки за пая. За разлика от друг път, когато съчетавам няколко различни рецепти, за да постигна желания от мен вкус, този път се придържах стрикно към рецептата, като направих само една малка промяна. Когато пазарувам, винаги се спирам пред щанда за здравословни храни - това ми е любимото място в супермаркетите. И миналата седмица намерих нещо много интересно - ябълково брашно. На етикета пишеше да се използва 1/3 ябълково брашно и 2/3 обикновено брашно за постигане на по-пикантен вкус на тестото. Освен това, тъй като ябълковото брашно е с кафяв цвят, това прави тестото тъмно. И ето, че ми се отдаде възможност да го изпробвам и резултатът беше наистина страхотен. Изпеченото тесто придобива наистина прекрасен, леко пикантен вкус, за разлика от неутралния вкус на чисто пшеничното тесто.
Друго нещо, което ми се наложи да променя, беше количествата продукти. Стандартният размер на съдовете за пай е 9 инча или 23 см. Когато си търсех тава за пай обаче, успях да намеря само една, която е с диаметър 28 см и затова ми се наложи да преизчисля количествата. Това, което не взех предвид обаче, бе дълбочината на съда и в крайна сметка ми остана тесто и смес, които прибрах в хладилника и след това си направих един мини пай. Тук даже се отпуснах малко и направих декорация от тестото. Получи се един много сладурски бонус пай! :)
Без да изпадам повече в подробности, преминавам към рецептата, като ще опиша продуктите за стандартен 23 см пай. Имайте предвид обаче, че количествата зависят и от дълбочината на съда, който използвате за печене. Тези количества са подходящи за дълбок съд, затова ако използвате по-плитък, може да ви остане излишък.
За тестото:
80 г масло
200 г подсладено кондензирано мляко (половин кутия)
1 жълтък
2 ч.ч. обикновено брашно (или 1-1/3 обикновено брашно + 2/3 ябълково брашно)
1 ч.л. бакпулвер
За пълнежа:
400 г подсладено кондензирано мляко (1 кутия)
настъргана кора от 2 лайма
1/4 ч.ч. сок от лайм
225 г маскарпоне
3 яйца
2 едри праскови, нарязани на тънки филийки
Разбийте добре маслото. Добавете кондензираното мляко и разбийте с миксер, докато се смесят добре. Добавете жълтъка и отново разбийте.
В друг съд смесете брашното и бакпулвера. Добавете на части към течната смес, като разбърквате добре при всяко добавяне.
Поръсете брашно на масата или плота и месете сместа до получаване на леко влажно тесто. Разточете тестото, като оформите кръгъл пласт, който да покрие дъното и стените на съда, който използвате за печене. Поставете тестото в съда, покрийте го с алуминиево фолио и посипете отгоре боб или ориз, за да предотвратите издуването на части от тестото при печенето. Печете 15 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Смесете съставките за пълнежа с изключение на прасковите. Разбъркайте докато се смесят добре.
Изсипете половината смес в изпечената обвивка на пая и наредете резени праскова отгоре. Залейте с останалата част от пълнежа и отново покрийте с резени праскова. Загрейте фурната до 200 градуса и печете 25-30 минути.
Оставете пая да изстине напълно и го оставете да престои в хладилника до следващия ден преди да го консумирате, за да може да се охлади и пълнежът да стегне. Не правете като мен! Не му се нахвърляйте малко след като сте го извадили от фурната! :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар