четвъртък, 19 януари 2012 г.

Коледни мини пайове






































Да, да, знам! Тази публикация е доста позакъсняла и коледно-новогодишните мотиви вече не са актуални. Но тъй като съвсем наскоро поднових блога след много дълга пауза, смятам, че ми е простено :)

И така, тази публикация е поредната, отразяваща голямото празнично печене на сладкиши, което направих тази - или по-скоро вече миналата - година по Коледа. След като вече споделих рецептата за Коледен сладкиш със сушени плодове, идва ред и на една друга рецепта, с която се подсладихме по празниците, а именно едни прекрасни празнични мини пайове, изпечени във форми за мъфини и преливащи от невероятен букет от вкусове и аромати като бренди, портокалов сок, сушени плодове, ябълки и канела, както и захаросани лимонови и портокалови корички, които приготвих по тази рецепта и които са страхотни за похапване самостоятелно :)

Признавам, това определено не е рецепта, която можете да скалъпите за час-два. Приготвянето й е доста трудоемко, но резултатът определено си заслужава! Можете да сервирате тези прекрасни пайове на специални случаи или просто да поглезите гостите си, както направих аз :) Затова, ако не ви липсва ентусиазъм, можете да изпробвате кулинарните си умения и да блеснете с тези празнични звезди.

festive lighting

И без повече коментари преминавам директно към рецептата, която с доста голямо закъснение споделям с вас. Ще се радвам да я изпробвате и да споделите резултатите и впечатленията си :)

Новогодишни мини пайове
адаптирано от Gourmet Traveller

Продукти:
За пълнежа (достатъчно за 24 мини пая):

500 г микс от сушени плодове (стафиди, червени боровинки, фурми, смокини, кайсии)
100 г захаросани лимонови и портокалови кори
100 г лешници
2 едро настъргани ябълки
200 г светло кафява захар Demerara
100 г разтопено масло
100 мл бренди или тъмен ром
100 мл прясно изцеден сок от портокал
1 чл канела
по 1/2 чл джинджифил, индийско орехче и карамфил

За масленото тесто (достатъчно за 12 мини пая):

400 г. брашно
4 сл захар
1/2 чл сол
1 чл канела
200 г студено масло на кубчета
2 жълтъка, леко разбити и охладени
3-4 сл ледена вода

жълтък за намазване
захар за поръсване

Пригответе захаросаните корички. Разрежете кората на 3 портокала и 2 лимона вертикално и я отделете. С малко, остро ножче изрежете месестата част от кората и я отстранете. Разрежете корите по дължина на ивички с широчина около 1 см. Поставете ги в тенджерка с кипяща вода и ги оставете да поврат за 10 мин, за да им отнеме горчивината. Извадете ги и ги поставете в гевгир да се отцедят и да поизстинат за около 15 мин. Сложете 1 чч захар и 1 чч вода на силен огън и бъркайте, докато захарта са разтопи. След като сместа кипне, добавете коричките и оставете да кипят в захарния сироп за около 10 мин. Извадете и ги разстелете върху хартия за печене и ги оставете да изстинат напълно за 1 ч. Поръсете с 1/2 чч захар и ги оваляйте добре. Отделете необходимото количество за рецептата, а останалото консумирайте.

В голям съд накълцайте на едри парчета сушените плодове, захаросаните корички и лешниците. Добавете останалите продукти и разбъркайте добре. Оставете в хладилника поне за 24 ч, за да се смесят ароматите.
За да приготвите тестото смесете брашното със захарта, солта и канелата. Добавете студеното масло и го втривайте с пръсти в брашното, докато се образуват трохи. Поръсете разбитите жълтъци и 3 сл ледена вода по краищата на съда и избутвайте брашното с вилица към центъра. Ако е необходимо, добавете още малко вода с чаена лъжичка. За да проверите дали тестото е готово, загребете от сместа и я стиснете в шепата си. Ако тестото запазва цялостта си и не се рони, значи е готово. Оформете го на два еднакви диска, овийте ги в прозрачно фолио и оставете в хладилника поне 1 ч.

Извадете едната половина тесто от хладилника. Оставете за малко да се отпусне и разточете върху набрашнена повърхност. С помощта на резец или картонен шаблон изрежете 6 кръга с диаметър 10.5 см. Изрежете 3 кръга с диаметър 7 см, а в центъра на всеки един от тях чрез формичка за сладки изрежете 3 звезди. Приберете изрязаните форми в хладилника да се охладят за 30 мин. Повторете с втората половина от тестото.

Поставете големите кръгове тесто в 12 форми за мъфини с вместимост 100 мл и с пръсти пристиснете тестото към дъното и стените на формичките. Напълнете с предварително приготвената смес, като оставите 5 мм разстояние до ръба на формичката (Останалата част от пълнежа съхранявайте в хладилник до 2 месеца). Поставете малките кръгове и изрязаните от тях звезди върху напълнените пайове и ги оставете в хладилника да се охладят за около 30 мин.

Намажете капачетата на пайовете с жълтък, поръсете ги със захар и печете 15-20 мин в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато леко покафенеят по краищата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар