събота, 28 август 2010 г.

Концерт за шоколад и ягоди

chocolate

Вчера бе един истински празник за вкусовите ми осезания - всичко, което приготвих през деня, се въртеше около шоколада и ягодите. Никога не бях използвала шоколад в готвенето, но както се казва, за всяко нещо си има първи път.

Първоначалният замисъл бе да приготвя кексчета с ягодов пълнеж, използвайки тази рецепта. Но както обикновено, фантазията ми се задейства и в съзнанието ми изникна идеята за комбинация от ягоди и шоколад - класика! Затова реших да заменя глазурата в рецептата с шоколадов ганаш, който според мен ще се съчетае много по-добре с ягодовия пълнеж на кексчетата. Да не говорим колко много допринася тази шоколадова глазура за съблазнителния вид на десерта: лъскава като сатен докато е топла, а след като постои и се втвърди, придобива матов отенък. Истинско изящество!
Но това не е всичко. Тъй като купих голям блок натурален шоколад от един склад за сладкарски консумативи, реших да оползотворя част от него, като направя любимите си палачинки и добавя в тестото шоколадови стърготини. И за да остана вярна на комбинацията шоколад-ягоди, си купих прекрасно сладко от ягоди...

IMGP1202

Прибрах се и започнах с нетърпение да приготвям палачинковото тесто. Както винаги, използвах любимата си рецепта за испански палачинки, само че този път добавих и шоколадови стърготини, също като във видеото.



Накрая, когато палачинките бяха готови, ги залях обилно със сладкото от ягоди и докато се усетя, вече бях погълнала три :)

Добре! Няма да бъда егоист и ще споделя рецептата с вас, за да можете да ги изпробвате. Характерно за тези палачинки е, че се правят със зехтин, а формата им е като на типичните американски палачински - малки и дебелички. Аз лично ги харесвам повече от нашите традиционни палачинки, защото стават пухкави като памук и има възможност да се добавят дребни плодове (например боровинки) или шоколад към тестото, които да служат като пълнеж.

IMGP1197

Испански палачинки
(получават се приблизително 8 палачинки с диаметър 10-15 см)

За сухата смес:

1-1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. захар
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол

За течната смес:

1 ч.ч. buttermilk (можете да си го направите сами като към 1 ч.ч. мляко добавите 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок)
1 яйце
1 с.л. зехтин

В голям съд смесете съставките за сухата смес.



В друг съд смесете съставките за течната смес и я изсипете в съда със сухите съставки.Леко разбъркайте сместа, само докато брашното се навлажни. Не бъркайте сместа прекалено, а я оставете на бучки. По този начин палачинките ще се надуят повече. По желание можете да добавите настърган шоколад или боровинки към палачинковото тесто, като количеството зависи от вашия вкус.


Пържете палачинките в зехтин, като изсипвате тестото с черпак, така че да се получат дебели палачинки с диаметър 10-15 см. По желание можете да ги гарнирате със сладко или мед.

IMGP1208

Ако тези палачинки ви се струват страхотни, ще ви кажа, че те са само за загрявка - прелюдия към главното изпълнение, а именно кексчета с ягодов пълнеж и шоколадова глазура.

Както вече споменах, идеята за тези кексчета първоначално дойде от тази рецепта, но аз винаги мисля как да пригодя рецептите така, че да пасват идеално на моите предпочитания и тъй като глазурата ми се струваше доста "постничка", хрумна ми идеята, че ягодовият крем ще се допълва перфектно от шоколадова глазура. И така стигнах до идеята за шоколадов ганаш - абсолютната класика в сладкарството.

IMGP1218

Никога не бях използвала шоколад за приготвяне на десерти, но рецептата за ганаша е толкова елементарна, че всеки би се справил. За целта ми трябваха сметана и шоколад - основните съставки на ганаша, затова отскочих до един склад за сладкарски консумативи и си купих голям блок натурален шоколад, предназначен специално за приготвяне на шоколадови глазури :)

И ето, че бях готоваза за кулинарния експеримент. За мен бе истинско удоволствие да приготвям ягодовия пълнеж и шоколадовия ганаш - дори самият процес на приготвяне ми доставяше истинска наслада. Мисля, че ягодите и шоколада се изкачиха на челно място в класацията ми за любими сладкарски продукти!

А ето я и рецептата за тези сладострастни кексчета:

Кексчета с ягодов пълнеж и ганаш
(получават се 18 кексчета)

За кексчетата:

1 ч.ч. масло
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. ванилия
1/2 ч.ч. buttermilk
2 яйца

За пълнежа:

250 г маскарпоне или крем сирене
1/2 ч.ч. размразени и отцедени ягоди
1/4 ч.ч. захар
1 с.л. сок от лимон

За ганаша:

250 г ситно нарязан шоколад
3/4 ч.ч. сладкарска сметана
2 с.л. масло

Пресни ягоди за декорация (не ви препоръчвам да използвате замразени, защото след като се размразят, нямат никакъв вид)

В голям съд смесете съставките за кексчетата, с изключение на маслото и водата. Разтопете маслото в тиган, заедно с водата, и махнете от огъня щом сместа започне да ври. Изсипете при останалите съставки и разбъркайте с миксер на бавни обороти.

Изсипете получената смес в намаслени форми за мъфини и печете 18-20 минути на 180 градуса. Извадете кексчетата и ги оставете да се охладят, преди да добавите пълнежа и глазурата.

Смесете и пасирайте съставките за пълнежа. Изсипете сместа в пош, като използвате малък накрайник. Пъхнете накрайника в центъра на кексчето и пълнете колкото може да поеме.

Нарежете ситно шоколада. Смесете сметаната и маслото в метален съд и ги загрейте на котлона. Когато сместа заври, махнете от огъня и ведната изсипете върху шоколада. Оставете да престои така около 5 минути, след което бъркайте, докато получите гладка смес. Залейте кексчетата с ганаша, декорирайте с пресните ягоди и оставете глазурата да се втвърди.

IMGP1215

Крайният резултат, както виждате, е прекрасен, така че пробвайте, когато имате възможност. Дори да нямате много време, винаги можете да си направите палачинки, които стават страшно бързо. Ако добавите и шоколад, както направих аз, удоволствието ви ще е двойно. Пожелавам ви приятен уикенд и много сладки изкушения! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар