събота, 14 януари 2012 г.

Коледен сладкиш със сушени плодове






































Коледните и новогодишни празници отминаха и след като празничната еуфория се изпари, животът ни отново навлезе в добре познатия коловоз на ежедневието. И въпреки че все още не сме свалили коледната украса (поне вкъщи не сме), духът на Коледа вече не витае из въздуха.

Предполагам повечето от вас са направили своите новогодишни решения - друг въпрос е доколко и докога ще ги спазват. Тези дни дори четох, че 9-ти януари е денят, в който повечето хора се отказват от своите новогодишни решения :) Нещата, които аз си обещах да направя през тази година, са да подновя блога си (изпълнено!) и да започна да спортувам. Тук обаче възниква проблемът с изграждането на нов навик. Когато се опитваме да променим нещо в себе си, подсъзнанието ни се съпротивлява на новото, с което не е свикнало, и започваме несъзнателно да си намираме извинения, като: "Днес нямам време!", "Днес ме мързи!", "Ще започна от утре!" и всякакви подобни. И именно поради тази причина все още не съм започнала да осъществявам второто си решение за годината. Но стига толкова за това!

Темата на тази публикация всъщност е един сладкиш, който правя вече втора поредна година по Коледа и който се превръща в задължителен за този период от годината. Предходната година го бях изпекла в голяма кръгла форма и го бях намазала със сладко от червени боровинки. Тази година реших да изпека два продълговати сладкиша от същото количество смес, а понеже не успях да намеря подходящо сладко, трябваше да измисля и друг вариант за гарниране. И тъй като тази година доста се увлякох по печенето и декорирането на коледни сладки (очаквайте рецепта и за тях), хрумна ми, че мога да изрежа гнездо върху повърхността на сладкиша с формичка и да поставя в гнездото украсена сладка :) Както можете да видите, получи се много ефектно.

fruit cake

Тази рецепта ме грабна още първия път с комбинацията от съставки - сушени плодове, бренди (ром), портокалов сок, подправки... и накрая, но съвсем не на последно място - тиква! :) Като огромен почитател на тиквата (обичам я във всякакви форми - супи, салати, кремове, сладкиши и т.н.), рецептата веднага ме спечели и е на път да се превърне в традиция за Коледа. Тиквата придава специфичен оранжев цвят на сладкиша и допълнително обогатява вкуса му. И след като попромених рецептата, за да удовлетворява максимално вкуса ми, получих описания по-долу вариант, който предлагам тук. Изпробвайте и му се насладете, а след това може да споделите впечатления в коментарите :)

Коледен сладкиш със сушени плодове
адаптирано от Good Food Channel

Продукти:

500 г микс от сушени плодове (стафиди, червени боровинки, фурми, смокини, каисий)
100 мл бренди или тъмен ром
200 мл прясно изцеден портокалов сок (от 2 средно големи портокала)
ситно настъргана кора от 2 портокала
200 г пюре от тиква
400 г брашно
1 чл бакпулвер
1 чл сода бикарбонат
1/2 чл сол
1 чл канела
1 чл джинджифил
1/2 чл индийско орехче
1/4 чл карамфил
250 г масло със стайна температура
200 г бяла захар
200 г тъмно кафява захар Muscovado
4 големи яйца
300 мл прясно мляко
100 г едро настъргана сурова тиква
100 г натрошени орехи

Приготвяне:

1. Пригответе тиквеното пюре. Разрежете 1 кг тиква на големи парчета и я почистете от семките и влакната. Печете парчетата тиква с кората на 200 градуса за 30-40 мин. или докато омекнат добре, след което изгребете месестата част с лъжица и я пасирайте. Поставете в тензух и оставете да се отцеди всичката вода, за да получите гъсто пюре. Приберете пюрето в хладилника.
2. Нарежете сушените плодове на парчета, залейте ги с брендито (или рома) и портокаловия сок, объркайте ги добре и ги оставете да се накиснат за 24 ч, като ги разбърквате от време на време (плодовете ще поемат цялата течност).
3. Застелете с хартия за печене и намаслете една кръгла или 2 продълговати форми за кекс.
4. В средно голям съд смесете брашното, бакпулвера, содата бикарбонат и подправките.
5. В голям съд разбийте маслото и двата вида захар за няколко минути до получаването на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко добавяне. Прибавете тиквеното пюре заедно с настърганите портокалови кори и разбъркайте. Добавете сместа с брашното на 3 равни порции, като ги редувате с равни половинки от млякото и разбърквате добре, за да не се виждат следи от брашно в сместа. Прибавете сушените плодове, настърганата тиква и орехите и объркайте, за да се омешат.
6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 мин. или докато сладкишът се запече отгоре. Извадете от фурната, покрийте го с алуминиево фолио и печете още 1-1.30 ч., докато сладкишът е добре изпечен.
7. След като сладкишът изстине, намажете го със сладко или глазура по ваш избор или просто поръсете с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар