вторник, 7 февруари 2012 г.

Флан с тиква






































Зимата има много неприятни страни като например студа, също така студа и не на последно място – студа! Но колкото и да я недолюбваме (поне повечето от нас), тя неизменно носи със себе си изобилие от есенно-зимни плодове и зеленчуци, като тиквите, дюлите, крушите, праза, репите, броколите и др. А именно изобилието от тикви – с тяхното безкрайно разнообразие от цветове и форми – е може би най-хубавото нещо, с което аз лично асоциирам мразовитата половина от годината.

снимка: sxc.hu


Тиквата, със своя омагьосващо сладък вкус, е подходяща за приготвянето на всякакъв тип ястия – изпечена и комбинирана с ориз или кус-кус под формата на предястие, сварена и пасирана за приготвянето на крем супа или изпечена и пюрирана, за да се превърне в основна съставка на един куп различни десерти, като пайове, кремове, мъфини или кексчета и дори прекрасни сутрешни палачинки! :) Честно казано, не се сещам за друг плод с толкова широка употреба и трябва да призная, че постоянно я използвам във всякакъв тип ястия. И въпреки че ми се иска да ви разкажа за всички тях, тук ще ви представя конкретно един десерт, който е на огромна почит вкъщи и който бива унищожаван с невиждана скорост, а именно флан с тиквено пюре.

Накратко, фланът представлява крем, който се пече върху основа от карамел. Сигурно вече се досещате, че към тази група десерти спада и така популярният и любим на всички крем карамел! :) Като цяло фланът с тиква не се различава особено от крем карамела, освен че съдържа тиквено пюре и комбинация от ароматни подправки, които допълват прекрасно вкуса на тиквата. Останалото е добре познато – карамел, яйца и мляко. Но тази рецепта си има и своите специфики: например, използват се само жълтъци, вместо цели яйца, за получаване на максимално гъст и стегнат крем, както и една чаша мляко комбинирана с половин чаша сметана. (Само за уточнение, ако нямате или не ви се дават пари за сметана, спокойно можете да използвате чаша и половина мляко, без да навредите на крайния резултат.) Също така горещо ви препоръчвам да използвате пръчка ванилия, вместо изкуствените ванилови аромати, защото тя е далеч по-ароматна и ще придаде на десерта още по-прекрасен вкус. Малко ром или бренди за още аромат и имате един невероятен десерт! :)

pumpkin flan


Но без повече подробности, ето и рецептата за флан с тиква:



Флан с тиква
(за 8 малки рамекини или 1 кръгла тава с диаметър 23 см)


Продукти:
За карамела:
1 чч захар
1/4 чч вода

За крема:
6 големи жълтъка
1/3 чч захар
1 чч тиквено пюре*
2 сл ром или бренди
1 чч прясно мляко
1/2  чч неподсладена сметана
1 пръчка ванилия
2 пръчки канела
3 цветчета карамфил

Вряла вода за водната баня, достатъчна да покрие стените на рамекините/тавата до средата

* За да приготвите пюре от тиква, следвайте точка 1 от инструкциите за приготвяне на коледен сладкиш със сушени плодове.

Начин на приготвяне:

1. Поставете рамекините в голяма, дълбока тава.
2. Пригответе карамела. Сипете захарта и водата в тенджерка с дебело дъно или в тиган и сложете на силен огън. Бъркайте енергично с лъжица, докато захарта се разтопи. Щом забележите, че сиропът започва да завира, незабавно прекратете бъркането! Важно е да спазвате това правило, в противен случай захарта ще образува кристали и ще ви се наложи да я изхвърлите. Препоръчвам ви да захлупите съда с капак и да го оставите няколко минути да ври необезпокоявано. След 3-4 минути махнете капака и наблюдавайте сиропа, защото от златист карамелелен цвят може бързо да премине в тъмно кафяв и да се окажете с прегорял карамел. На този етап може да вдигнете съда и го разклатите с въртеливи движения, за да се получи равномерно оцветяване по цялата повърхност. Щом карамелът добие златисто кафяв цвят, махнете го от огъня и го разпределете между рамекините, като покриете цялото дъно и долната част от стените им. Оставете настрана да изстива.
3. За да приготвите крема, смесете жълтъците, захарта, тиквеното пюре и рома/брендито в купа и разбъркайте с телена бъркалка, за да се разбият жълтъците и да се смесят съставките. Оставете настрана.
4. В малка тенджерка изсипете млякото и сметаната.
5. Ако използвате пръчка ванилия, поставете я върху дъска за рязане и внимателно разрежете горната страна на шушулката по дължина с малко, остро ножче, за да достигнете до сърцевината, като внимавате да не разрежете и долната страна. След като направите разреза, развийте шушулката, за да достигнете до миниатюрните зрънца ванилия, които се крият в нея. Със същото ножче внимателно изгребете множеството зрънца и ги добавете към млякото и сметаната. (За да добиете по-ясна представа как да направите това, препоръчвам ви да изгледате това съвсем кратко демонстрационно видео.) Добавете пръчките канела и карамфила.
6. Сложете тенджерката на слаб огън. Когато започнат да се образуват малки балончета покрай стените на съда, махнете от огъня и захлупете с капак. Оставете настрана за 20-30 мин, за да може сместа да поеме добре ароматите.
7. Махнете капака от тенджерката и отново я поставете на слаб огън. Изчакайте да се образуват малки мехурчета покрай стените и махнете от огъня (сместа не бива да завира!). С помощта на тензух бавно прецедете млякото от твърдите частици в купата с жълтъците, като разбърквате постоянно докато наливате.Разпределете сместа за крема по равно между рамекините. Налейте в тавата врялата вода, така че да покрие стените на рамекините до средата. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за 45-50 мин, докато повърхността на крема леко се запече.


Няма коментари:

Публикуване на коментар