четвъртък, 15 юли 2010 г.

Мъничко, синичко...




Днес съм набрала скорост, затова бързам да се похваля с първите мъфини, които направих сама :)
От доста време точа лиги и ножове за мъфини, но преди няколко дена най-накрая се реших. Причината беше следната: отивам на пазара и гледам... пресни боровинки!!! :)

Обожавам боровинки! За мен са най-сладкото изкушение и съжалявам, че тук трудно се намират други, освен замразени. Веднага грабнах една кутийка и се прибрах да избера рецепта. След като прегледах стотина рецепти в търсене на съвършения мъфин с боровинки, подбрах идеи за любими мои съставки от няколко различни варианта и си сглобих своя собствена рецепта, която включва сок и кора от лимон, които да подсилят киселия вкус от боровинките; канела, която обожавам; пълнеж от крем сирене и изключително сладка глазура.



Правенето на мъфини се оказа изключително лесно. Чак не можах да повярвам! Има естествено някои тънкости, за които бях се осведомила предварително от надеждни кулинарни сайтове. Задължителни съставки на тестото за мъфини са брашното, яйцата, мазнината (течна или твърда), млякото (прясно мляко, кисело мляко или заквасена сметана) и набухвател (сода бикарбонат или бакпулвер). Важното при замесването на тестото е, че не трябва да се бърка много, защото прекаленото бъркане довежда до презряване на глутена, в резултат на което мъфините ще станат твърди и с кухини. Затова, когато добавяте сухата смес към течната, направете само 10-15 кръгообразни движения с лъжица, колкото брашното да се навлажни и да остане все още на бучки. Другото важно нещо е да не пълните формите за мъфини догоре с тесто, а само 1/2 до 2/3, понеже по време на печенето мъфините ще увеличат размерна си почти двойно и ще прелеят от формите. Обикновено мъфините се пекат в специални тави за мъфини, но аз използвах индивидуални алуминиеви формички.




Но нека да пристъпим към рецептата, която използвах. За 12 мъфина ще ви трябват следните продукти:

200 г пресни или замразени боровинки

За сухата смес:

1-1/2 ч.ч. брашно
1-1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела

За течната смес:

1/3 ч.ч. масло, омекнало
3/4 ч.ч. захар
2 яйца
1/3 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
2 ч.л. настъргана кора от лимон
1 капсула екстрат от ванилия

За пълнежа:

200 г крема сирене, омекнало
1/3 ч.ч. захар
1 яйце

За глазурата:

1 ч.ч. пудра захар
50 г масло, омекнало
1/4 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.л. сол
1 капсула екстрат от ванилия
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
2 с.л. прясно мляко


Смесете съставките за сухата смес и ги пресейте.

Разбъркайте добре маслото и захарта в голяма купа, докато се образува гладка смес. Добавяйте яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко добавяне. Добавете млякото, сока и кората от лимона и отново разбийте.

Добавете течната смес към сухата, като леко бъркате (около 10-15 въртеливи движения с лъжицата), докато брашното се навлажни. Накрая добавете боровинките, като оставите една шепа за декорация, и много леко разбъркайте, за да не се разпаднат и да оцветят сместа. Ако използвате замразени боровинки, не ги размразявайте предварително.

В друга купа разбийте съставките за пълнежа до получаването на гладка смес.

Намаслете формите за мъфини и напълнете 1/3 от обема им с тестото за мъфини. Добавете 1-2 супени лъжици от пълнежа в центъра на формите, без да го разстилате. Разпределете остатъка от тестото отгоре (при тези мъфини няма проблем да напълните формите догоре, понеже тестото след изваждане от фурната възвръща първоначалния си обем).

Печете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути, като проверявате с клечка за зъби дали са изпечени. Охладете мъфините, след като ги извадите от фурната.

Смесете съставките за глазурата и ги разбийте добре с миксер. При нужда внимателно добавете още мляко с лъжица. Получава се гладка смес, но гранулите захар се усещат и хрупат. Оставете сместа за около 30 минути в хладилника да стегне и я разпрелете върху мъфините. Украсете с останалите боровинки и канела.

Ето това се получи от моя първи опит с мъфини. Пробвайте - стават лесно, бързо и си заслужава! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар