понеделник, 26 юли 2010 г.
Втори дубъл: мъфини с малини
Оооо... греховна наслада (греховна?)! Ще отведеш душата ми направо в ада (по-скоро в дебелариума)! М-м-м-мъфиниииии! Отново! Този път с малини :)
Поводът: сезонът на малините вече отминава и това вероятно ще са последните пресни малини тази година. Всъщност от известно време те вече липсват на пазара, затова се изненадах, че намерих в Пикадили.
Естествено, има десетки варианти за десерти, приготвени с пресни малини: като започнеш от съблазнителните пайове с всякакви горски плодове, от които устата ми се пълни със слюнка (не случайно някои хора казват: "Яж със зрението си."), различните кремове, плодови торти и се стигне до мъфините и курабийките. Въпреки че се спрях отново на мъфини, трябва да призная, че бях много силно изкушена от една рецепта за овесени курабийки с малини, която открих вчера. Мисля, че ако отворите линка, ще ме разберете... Но има време за всичко!
След като последните дни предимно лежах, повалена от температура (нечовешките жеги не простиха на повечето от нас), тази сутрин се почувствах по-добре и реших най-накрая да утоля жаждата си за сладки приключения. Вече съм правила мъфини, затова не се замислих много и направо се хванах да забъркавам сместа. В нея, освен малините, които се добавят най-накрая, сложих сок и настъргана кора от лимон, които да подсилят киселината на малините.
За да балансирам киселината на мъфините (а и защото самите те изглеждат малко простовати и не толкова привлекателни), реших да добавя сладка глазура и декорация, които направиха от скромноватите ми, но иначе много вкусни, мъфини натруфени госпожички :) Направих глазура с масло, просто защото нямах крем сирене в хладилника, но ще опиша и варианта с крем сирене, който според мен е много по-добър.
Няма да ви дразня повече, затова минавам към рецептата, от която се получават 12 мъфина:
2 ч.ч. малини (400 г)
За сухата смес:
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
За течната смес:
1 ч.ч. buttermilk
3/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. разтопено масло, охладено
1 яйце
1 капсула екстрат от ванилия
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
настърганата кора на 1 лимон
За глазурата:
1 пакет (125 г) масло
250 г пудра захар
1 капсула ванилия
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1-2 ч.л. прясно мляко
или
125 г крем сирене
250 г пудра захар
1 капсула ванилия
2-3 с.л. прясно изцеден сок от лимон
За декорацията:
12 едри малини
50 г филирани бадеми
стръкчета прясна мента
Измийте малините и отделете 12 по-едри за декорацията.
В голям съд смесете и разбъркайте съставките за сухата смес
Изцедете сока от лимона и настържете кората му. В друг съд смесете и разбъркайте всички съставки на течната смес.
Добавете течната смес към сухата и разбъркайте леко, само колкото сухата смес да се навлажни. Тестото трябва да бъде все още на бучки, а може да има и следи от брашно, но не го разбърквайте повече, за да не станат мъфините твърди. Много внимателно добавете малините и ги разпределете равномерно в сместа.
Намаслете формите за мъфини и разпределете сместа, като не пълните повече от 2/3 от всяка форма. Печете мъфините в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 20-25 минути, като проверявате с клечка за зъби дали са добре изпечени. Когато са готови, извадете мъфините и ги оставете да се охладят.
За приготвянето на глазурата разбъркайте омекналото масло и добавете половината от пудрата захар. Разбъркайте добре и добавете втората половина от пудрата захар, ванилията, лимоновия сок и една супена лъжица прясно мляко. Бъркайте и добавете втората лъжица прясно мляко. По желание можете да добавите и още мляко, ако искате сместа да е по-рядка. Ако приготвяте глазура с крем сирене, смесете и разбъркайте добре всички съставки докато се получи гладка смес. Разпределете сместа по повърхността на мъфините. Посипете вече намазаните мъфини с филирани бадеми, поставете по една голяма малина в центъра и украсете със стръкчета прясна мента.
Консумирайте умерено (да бе!) и оставете няколко и за приятелите си... ъъъъъъъъ :P
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар